EMDR
EMDR: Eye Movement Desensitization and Reprocessing
EMDR helpt je weer op weg als het niet lukt om een heftige gebeurtenis goed te verwerken. Deze techniek is effectief bij traumaverwerking en zorgt ervoor dat jouw trauma je niet meer in de weg staat. Dit kan in relatief korte tijd, zonder uitgebreide gesprekken.
Francine Shapiro ontwikkelde EMDR in 1989. Ze ontdekte tijdens een wandeling toevallig dat het snel bewegen van haar ogen haar afleidde van nare gedachten. Terwijl ze tijdens het wandelen naar de boomtoppen bleef kijken merkte ze dat haar negatieve gedachten minder heftig werden.
EMDR behandeling
Tijdens een EMDR behandeling roep je een voorstelling van het trauma op. Hierdoor komt de herinnering in je kortetermijngeheugen te liggen. Het kortetermijngeheugen noemen we ook wel het werkgeheugen. Ondertussen stimuleert jouw behandelaar de activiteit tussen beide hersenhelften. Bijvoorbeeld door je te vragen om de vingerbewegingen van je behandelaar te volgen. Of door in een koptelefoon afwisselend tikjes in je rechter- of linkeroor te laten horen.
Doordat je je moet focussen op de bewegende vingers of tikjes en de traumatische gebeurtenis tegelijk, moet het kortetermijngeheugen veel informatie verwerken. Het is zelfs zoveel informatie, dat de traumatische gebeurtenis steeds meer vervaagt en zijn emotionele lading verliest. Hierdoor ben je vaak in staat om anders over die gebeurtenis te denken. Je voelt je steeds minder angstig en somber. Vaak zijn er meerdere EMDR behandelingen nodig om de klachten die je ervaart te verminderen.
Klachten waarbij EMDR-therapie helpt
Nachtmerries
Flashbacks
Stress
Overdreven waakzaamheid
Angst en paniekaanvallen
Verbeteren van concentratie
Vermijdingsgedrag
Depressieve gevoelens
Piekeren
Negatief zelfbeeld
Schaamte of schuldgevoel
Vragen?
Neem gerust contact met me op